label

Olijfolie

Het Middellandse Zeeklimaat is uitermate geschikt voor de olijfboom. De landen in dit gebied leveren bijna 75% van de totale wereldproduktie. Spanje, Italië en Griekenland zijn de koplopers.

Portugal en Frankrijk produceren nauwelijks voldoende om aan de eigen behoefte te voldoen en importeren olie. Buiten Europa zijn Marokko, Turkije, Tunesië, Syrië en Algerije producenten van olijfolie.

Bloei
In het voorjaar staat de olijfboom in bloei. Na bestuiving worden uit slechts 1 tot 5 % van deze witte bloempjes olijven gevormd. Wanneer er geoogst kan worden is afhankelijk van het weer: vanaf begin september tot aan het begin van de winter.

Voorplanting
Omdat de olijfpit kei- en keihard is ontkiemt hij heel moeilijk. Daarom wordt de pit niet voor vermeerdering gebruikt. Via stekken worden jonge bomen aangeplant.

Pas na vijf jaar begint een olijfboom vruchten te dragen. Na 35 jaar is hij volgroeid en pas na 150 jaar vermindert de oogst van de olijven langzamerhand. Gemiddeld levert één olijfboom 15 tot 50 kilo olijven per jaar. Afhankelijk van het snoeien, de verzorging en het klimaat kan de productie tot 150 kilo per jaar bedragen.
De olijfboom heeft diepe wortels. Hierdoor kan hij zich goed aanpassen aan arme gronden. Ook kan hij door zijn lange wortels goed groeien in een droog klimaat. Wanneer de droogte echter te lang aanhoudt, moet de boom besproeid worden, anders zal de boom weinig en minder volle olijven dragen. De boom heeft warmte nodig om te groeien maar juist kou om vruchten te kunnen dragen. Het klimaat is dus heel belangrijk voor de produktiviteit van de olijfboom.

Hoeveel per liter?
Afhankelijk van het ras, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden kan een rijpe vrucht 15 tot 35 % olie bevatten. Om één liter olie te verkrijgen moeten 4 tot 5 kilo olijven geperst worden.

Verschil in smaak en kwaliteit
Doordat er veel verschillende soorten en rassen olijfbomen zijn, zijn er dus evenveel verschillende soorten olijfolie. Niet alleen het ras bepaalt de onderlinge verschillen. Ook het bodemgesteldheid, herkomst, klimatologische omstandigheden en het tijdstip van oogsten, kunnen de smaak, kleur en het aroma van de olijfolie beïnvloeden. Bij een bepaalde olijfolie is een zure of een fruitachtige smaak overheersend, bij een andere de bittere smaak.
De kleur van olijfolie kan van lichtgroen tot goudgeel variëren

Olijf om te eten of voor olie
De meeste olijven zijn ovaalrond en hebben stevig vruchtvlees dat omgeven is door een taaie huid. In de vrucht zelf zit een grote pit waarin één zaadje aanwezig is. De rauwe, rijpe vrucht is heel bitter en daarom oneetbaar. 'Tafel' olijven moeten daarom eerst in een loog- en pekelbad behandeld worden. De olijven waaruit de olie geperst wordt, ondergaan die behandeling niet.

Groen en zwart
Onrijpe olijven zijn groen, rijpe olijven zijn zwart gekleurd. In de tussentijd nemen ze diverse groene en violette kleurschakeringen aan.

Bewaren van olie
De belangrijkste vijand van olijfolie is lucht. Door contact met zuurstof krijgt olijfolie een beetje ranzige smaak. Ook teveel licht en een te hoge of te lage temperatuur beïnvloeden de smaak. Olijfolie blijft minstens één jaar goed, als deze bewaard wordt op een donkere, frisse plaats en goed afgesloten wordt tegen lucht. In de koelkast wil de olie nog wel eens gaan samenklonten, maar dit verdwijnt zodra de olie op kamertemperatuur wordt gebracht. Het beïnvloed de smaak niet.

Wat is welke olijfolie?

  Extra virgin

Eerste klas olijfolie, koudgeperst die geen zuivering heeft nodig gehad. Puur en zuiver van smaak De zuurtegraad bedraagt maximaal 1 %

  Virgin olijfolie

Hoge kwaliteit net als de extra virgin. Heeft ook geen zuivering nodig gehad en is koudgeperst. De zuurgraad bedraagt maximaal 2 %

  Olijfolie

Deze olie is altijd gezuiverd en een mengsel van geraffineerde en virgin olie. Smaak is goed, vanwege het toevoegen van de koudgeperste olie, de zuurgraad is maximaal 1 1/2 %

  D.O.P Siurana

In Spanje bestaat er voor olijfolie ook een kwaliteislabel met een strikte regelgeving waaraan de olijven en de olijfolie moeten voldoen. Het olijfoliehuis Coselva heeft het label D.O.P. (Denominación d'Origen Protegida) Siurana. In heel Spanje zijn er maar een paar regio's die een eigen D.O.P.-gebied hebben.

Ga naar Olijfolies en Azijnen

10-06-2008