label

De belangrijkste Spaanse druiven

De basis voor de wijn vormt uiteraard de druif. De belangrijkste inheemse druivensoorten zijn: Tempranillo, Garnacha, Airén, Albariño, Verdejo, Xarel-lo, Parellada en Macabeo. Het grootste wijnbouwoppervlak wordt ingenomen door de witte soort Airén, gevolgd door de rode soort Garnacha. Hieronder een beschrijving van de belangrijkste druivensoorten die voorkomen in de wijnen die geselecteerd zijn door Cavas y Mas.

Airén:

Een belangrijke witte druif waar in Spanje 30% van het wijnoppervlak mee aangeplant is. Airén is een krachtige groeier die zeer droogte- en hitteresistent is en voornamelijk voorkomt in La Mancha vanwege het typische landklimaat. Naast de wijn speelt deze druif ook een rol bij de brandyproduktie. De wijnen van de Airéndruif zijn lichtgeel van kleur, hun alcoholgehalte varieert tussen de 12-14% en de smaak is aromatisch en fris. Doordat er vroegtijdig geoogst wordt en de gisting bij lage temperatuur is de kwaliteit de laatste jaren steeds beter.

Cabernet Sauvignon:

Deze blauwe druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaustreek, maar de bebouwing in Spanje van deze druif neemt in aantal toe. Momenteel wordt de Cabernet Sauvignon onder andere verbouwd in de Rioja, Navarra en de Penedés. De wijnen gemaakt van deze druif hebben een diep paarsrode kleur, ze zijn vol en kruidig, hebben veel body en een complex aroma (zwarte bessen, viooltjes, zoethout en vanille). Cabernet Sauvignon levert typische bewaarwijnen die opslag op eiken vereisen.

Chardonnay:

Wijnen van deze soort witte druif zijn bijzonder gewild en de beste Spaanse Chardonnaywijnen komen onder andere uit de Penedés. Ook bij de produktie van mousserende wijnen zoals cava speelt de druif een zeer belangrijke rol.
De kleine, amberkleurige bessen van Chardonnay kunnen verwerkt worden voor niet-mousserende wijnen, die al dan niet een houtrijping ondergaan, of voor cava's, waarvan de produktie zich vooral concentreert in de DO Cava of Penedés. De Chardonnay levert een volle, droge en aromatische wijn op die gekenmerkt wordt door geuren van fruit, geroosterde amandelen, meloen en honing. Opslag op eiken wordt bij deze druivensoort freguent toegepast, waardoor de wijn geurt naar vanille.

Garnacha:

De Garnacha neemt 15% van het Spaanse wijnbouwareaal in en komt hiermee op de tweede plaats na de Airén. Deze blauwe soort wordt ook Tinta Aragonés en Garnacho genoemd. Men treft deze druif vooral aan in het noorden en oosten van Spanje. De Garnacha bezit weinig pigment en leent zich uitstekend voor rosés. De druif geurt naar zwarte bessen, gedroogde vijgen, dadels, aalbessen en vanille.

Macabeo:

Deze witte druivensoort van Spaanse origine - in de Riojastreek wordt deze druif Viura genoemd - is vooral populair in Noord-Spanje, in het bijzonder in Catalonië, maar ook in andere gebieden in Spanje komt men deze soort freguent tegen. Macabeo is een van de klassieke soorten voor de produktie van cava's, overheerst in witte Navarrawijnen en neemt maar liefst 20% van het wijnbouwareaal in de Rioja in. Soms voegt men aan zware rode wijnen maximaal 10% Macabeo toe om deze lichter te maken. Macabeo bereikt een hoog suikergehalte en daardoor een hoog alcoholgehalte. De wijnen afkomstig van deze soort zijn amberkleurig tot geelachtig, licht en fris, fruitig en aromatisch met bloemengeuren en zachte fruitgeuren, waarin de geur van citrusschillen overheerst. In principe moeten wijnen gmaakt van Macabeo jong gedronken worden.

Merlot:

Deze van oorsprong Franse blauwe druif wordt nu wereldwijd geteelt. De kleur van deze druif is robijnrood en geurt naar bessen, kersen, pruimen en groene kruiden. Wijnen van deze soort variëren van soepele, makkelijk drinkbare wijnen tot stevige eetwijnen.

Monastrell:

Deze van origine Spaansen blauwe druivensoort is zeer belangrijk voor vele Spaanse wijnen. Wordt ook Morastel en Moristel genoemd. De Monastrell heeft een hoog suikergehalte en daardoor een hoog acoholgehalte. De taninnerijke druiven hebben een diepe kleur, zijn zeer fruitig en hebben de geur van bramen.  

Sauvignon Blanc:

Deze witte soort is van Franse origine en vooral bekend in de Bordeaux- en de Loiestreek. De druif wordt inmiddels overal ter wereld verbouwd. De druiven hebben een enigszins groenachtige kleur, een fijne, fruitige geur en een aangename zuurgraad. Ze ruiken naar zwarte bes, valeriaan, jasmijn en een beetje naar muskaat. De wijnen van deze soort moeten in het algemeen jong gedronken worden. 

Syrah:

Een blauwe druif met een diep-donkerrode kleur die geurt naar bramen, donkere bessen, kaneel en specerijen. De wijnen die van deze soort druif gemaakt worden zijn over het algemeen prima bewaarwijnen.  

Parellada:

Deze witte druivensoort is vooral belangrijk in de Penedés. De Parellada is een van de drie belangrijkste componenten voor de cavaproduktie, daarnaast worden de druivensoorten Xarel-lo en Macabeo gebruikt. Behalve voor cava's wordt Parellada ook gebruikt voor stille witte wijnen die het beste jong gedronken kunnen worden. De wijnen hebben als kenmerk fruitig, fris en lichtzuur.

Tempranillo:

De naam van deze blauwe soort is afgeleid van het Spaanse woordt temprano, dat vroeg betekent. Daaruit is op te maken dat deze druif vroeg uitloopt. In meer dan 28 DO's wordt Tempranillo geteeld, daardoor heeft men er vele namen aan gegeven zoals Cencibel, Tinto de Toro en Ull de Llebre. Wanneer de relatief kleine, diepzwarte druiven met dikke schil geplukt zijn kan er op diverse manieren gevinifieerd worden. Voor de jonge en fruitige wijnen gaan de bessen de gisting in voordat ze gekneusd zijn en voor de bewaarwijnen worden de bessen eerst gekneusd. De donkerrode wijn behoudt zijn kleur goed tijdens de vinificatie en opslag, is fluweelzacht, fruitig, kruidig en zeer aromatisch. Wijnen geaakt van Tempranillo geuren naar zwarte bes, pruim, kers en vanille. Deze laatste geur ontstaat voornamelijk door de opslag op eiken vaten.

Xarel.lo:

Deze belangrijke inheemse witte druivensoort komt het meest frequent voor in Catalonië. Het is een goede groeier en heeft een behoorlijke produktiecapaciteit. De wijnen van deze druif worden gemaakt zijn aromatisch, licht en fris en hebben een hoog alcoholgehalte. Verreweg de meeste druiven zijn na de oogst bestemd voor de cavaproduktie.

 

Ga naar de wijnen

 

 

 

28-02-2008